West-Parket

West Parket

Як вибрати паркетну дошку ?

Паркетна дошка – найпопулярніший вид покриття для підлоги з натурального дерева. Вибір паркетної дошки – це в першу чергу вибір комфортного стилю та під ваш дизайн інтер’єру.

Залежно від породи дерева дошка має різні властивості: бук, європейський клен і модрину не рекомендується використовувати із системами «тепла підлога», а дуб, ясен та американський горіх вважаються найбільш зносостійкими породами.

Конструкція паркетної дошки

Конструкція паркетної дошки тришарова: верхній шар – це деревина цінних порід завтовшки від 2,5 до 4 мм, нижній шар – цільний шпон з ялини або берези, середній шар – цілісні бруски м’якшої деревини хвойних порід, укладені перпендикулярно іншим шарам. Усі три шари надійно склеєні між собою за допомогою промислового пресування, що гарантує збереження стабільних розмірів дошки в умовах допустимих коливань рівнів температури та вологості у приміщеннях (18-24 ⁰С, 30-60 % відн. вологості). Товщина дошки варіюється від 10 до 18 мм.

Зустрічається і інший тип тришарової конструкції: з тими ж верхнім і нижнім шарами, але посередині знаходиться HDF – плита високої щільності. HDF-плита стійка до перепадів температури та вологості, верхній шар у такої дошки може бути тоншим – виробники пропонують варіанти з декоративним шпоном від 0,6 до 1,5 мм. Товщина дошки може становити від 8 до 14 мм. Випускається у тому числі із замками, традиційно укладається на клей, але бувають і спеціальні продукти, які допускається укладати плаваючим способом.

Малюнок та породи дерева паркетної дошки

Односмугова паркетна дошка найдорожча, має цілісний верхній шар за розміром планки.

Трисмугова паркетна дошка складається з невеликих планок, розташованих у три ряди. Таке покриття добре виглядатиме в невеликих приміщеннях, створюючи однорідний малюнок підлоги.

Кожна порода дерева відрізняється не лише зовнішнім виглядом, а й фізичними характеристиками. Наприклад, бук, європейський клен, модрина та ятоба дуже примхливі, виробники не рекомендують використовувати ці породи із системою «тепла підлога».

Мербау, Ятоба, Махагон, палісандр та інші екзотичні породи мають помітний перепад відтінків. Вибираючи екзотичні підлоги, треба бути готовим до їх строкатості.  Екзотичні породи також активно «набирають колір» у процесі використання.

У параметрах порід виділяють твердість та щільність. Чим вища твердість, тим менше продавлюється паркет від підборів та меблів.

Дуб є певним стандартом твердості порід деревини, чудово зберігає тепло і має найкрасивішу текстуру для «класичної» деревини. Тому паркетна підлога з деревини дуба є найпопулярнішим покриттям у всьому світі.

Ясен за властивостями близький до дуба. Але його текстура більш «жива», з великими виразними волокнами і жовтуватим відтінком деревини.

Деревина американського горіха відносно м’яка, рясніє сучками.

Бук сильно реагує на перепади вологості, вважається однією з примхливих порід. Його текстура слабо виражена і, в цілому, програє за візуальними якостями іншим породам, проте бук залишається найдешевшим паркетним покриттям у порівнянні з іншими породами деревини.

Найтвердішими породами деревини є екзотичні венге, кемпас, ятоба. Їхня твердість у 1,5-2 рази вища за «стандартний» дуб.

Однак слід пам’ятати, що при певному зусиллі можна залишити вм’ятини або подряпини на поверхні будь-якої деревини, незалежно від коефіцієнта їх твердості, тому не рекомендується укладати паркетні підлоги в приміщеннях з високою прохідністю, в очікуванні тривалого збереження ідеальної поверхні покриття.

Покриття та захист паркетної дошки

Матовий або глянсовий лак добре захищають верхній шар деревини і, як правило, не вимагають щорічного оновлення. Лак добре перешкоджає утворенню плям та вицвітання, тому рекомендується для світлих підлог. Оновлювати паркет під лаком можна способом шліфування та подальшого нанесення нового захисного складу. Завдяки товщині верхнього шару з цінної деревини, паркетну дошку можна шліфувати до 3-5 разів, в результаті така підлога може прослужити 20-30 років і навіть більше.

Hardwax Oil, або олія-віск – це натуральна мінеральна олія, яка твердне під дією ІФ-променів на заводському устаткуванні. Вона утворює захисну плівку на поверхні деревини. Завдяки матовій структурі, покрита натуральним масло-воском деревина виглядає максимально природно і тактильно, приємна на дотик. Регулярний догляд за таким покриттям дещо складніший ніж догляд за лаком. 

Олія-віск – покриття, яке згодом вимивається і вимагає ретельного догляду: без обслуговування паркет забруднюватиметься і вицвітатиме. Також крізь олію з воском легко проникають агресивні рідини, наприклад, вино та зеленка, залишаючи темні плями. Для їх видалення необхідно скористатися спеціальним очисником. Проте паркет під олією легко відновлюється. Натомість реставрувати та шліфувати ділянки такої підлоги можна локально, а не у всьому приміщенні.

 


 

Отож, найоптимальніша паркетна дошка – це дуб та ясен.

Купити паркетну дошку дуб чи ясен в Україні та зокрема в Івано-Франківську ви зможете у вітчизняного виробника WestParket