West-Parket

West Parket

Як правильно доглядати паркет в домашніх умовах?

Паркетна дошка – міцне покриття для підлоги, стійке до перепадів температури, не схильне до сколів. Дотримання певних умов експлуатації забезпечить його тривалий робочий період із збереженням первинного зовнішнього вигляду. Загальні правила експлуатації цього багатошарового матеріалу на основі натурального дерева – захист від води, механічних пошкоджень, регулярне прибирання відповідно до вимог виробника та застосування спеціальних миючих засобів.

Основні вороги паркетної дошки

На зовнішній вигляд та робочі характеристики паркетної дошки негативно впливають:

Пісок. Цей абразивний сипкий матеріал налипає на взуття та залишає на дошці подряпини. Тому біля входу в будинок повинні лежати два килимки – жорсткий та м’який. Перший збирає механічні частинки, а другий не дає поширитися рідкому бруду. У вуличному взутті по такій підлозі ходити не слід. Якщо у вас є тварина, то після прогулянки необхідно очистити її лапи від бруду. І не забувати періодично підрізати його пазурі, які можуть подряпати покриття, використовувати для них спеціальні «шкарпетки».

Надлишок води. Підлогу необхідно захищати від дощу, який може залити дошку через відкрите вікно та інших варіантів попадання води на покриття. Вода викликає набрякання матеріалу, виготовленого з натуральної деревини.

Пересушування. Постійна вологість повітря в приміщенні нижче 40 % у поєднанні з температурою вище +24 °C може призвести до деформації дошок. Тому в опалювальний сезон потрібно скористатися зволожувачем повітря. При включенні кондиціонера потік повітря не можна спрямовувати до підлоги. Нежитлові будівлі необхідно провітрювати щонайменше двічі на тиждень.

Вплив прямого сонячного проміння. Це призводить до зміни кольору.

Правила догляду за паркетною дошкою

Для збереження зовнішнього вигляду підлогового покриття та продовження його експлуатаційного періоду необхідно остерігатися:

дуже частих вологих прибирань;

виливання води на поверхню;

догляду з використанням абразивних, хлоровмісних складів, концентрованих нерозведених миючих засобів;

попадання на покриття кислот, розчинників, аміаку та інших хімічно агресивних засобів

Подряпини на покритті можуть залишити не тільки абразивні речовини, а й ніжки меблів. Уникнути псування паркетної дошки допоможе використання:

спеціальних килимків під офісними стільцями і кріслами, що їздять;

підкладок під ніжки;

домашнє взуття з м’якою підошвою.

Паркетною дошкою не варто ходити у взутті на шпильках, з металевими набійками, підборах.

Як стежити за паркетною підлогою за допомогою сухого чищення?

Щоденний догляд здійснюють за допомогою м’якої мітли, щітки з м’яким ворсом, пилососа, оснащеного спеціальною насадкою. Більшість виробників цього покриття для підлоги рекомендують для сухого чищення мікрофіброве волокно або бавовняні мопи (насадки для швабри або щітки).

При сухому чищенні дошки пил і бруд акуратно вичищається з фасок і видаляється волоткою або щіткою.

Як правильно доглядати паркет за допомогою вологих прибирань?

Періодично, окрім сухого чищення, необхідно проводити вологе прибирання з використанням добре віджатої ганчірки для видалення брудних плям. Засіб повинен призначатися для певного типу паркетної дошки: лакової, промасленої, покритої воском. В інструкції до засобу чітко написано, для якого догляду він призначений: регулярного щоденного або періодичного інтенсивного.

Ганчірка повинна бути ретельно віджата. Її вологість має бути такою, щоб через три хвилини після збирання поверхня повністю висохла. Після вологого прибирання покриття рекомендується протерти сухою ганчіркою.

Як правильно доглядати паркетні дошки з різним типом покриття в домашніх умовах?

Для захисту підлоги від вологи та інтенсивного забруднення служать спеціальні покриття – олія+віск, віск, лак. Особливості експлуатації, правильний догляд та матеріали, що застосовуються, залежать від типу захисного покриття паркетної дошки.

Масляно-воскове

Масляно-воскові склади запечатують пори дерева, запобігаючи проникненню в них вологи та бруду, але на поверхні захисну плівку не утворюють. Вологе збирання проводять з використанням мильних розчинів. Ганчірку злегка змочують, ретельно віджимають. Рух при збиранні – вздовж волокон. Вологе прибирання має проводитися нечасто, лише за необхідності.

Якщо необхідно відновити дошку, здійснюють шліфування пошкоджених ділянок та обробляють їх спеціальним масляним складом, призначеним для цієї мети. Загальне оновлення проводять раз на півроку, у приватних будинках та квартирах – щорічно.

Воскове

Воскові склади надають підлозі водовідштовхувальні властивості. На таких поверхнях зазвичай достатньо проведення сухих збирань за допомогою спеціальних засобів, виготовлених на основі воску. У разі сильних забруднень застосовують спеціальні розчинники. Лужні миючі засоби використовувати заборонено. Їхнє застосування призведе до нерівномірної зміни кольору деревини.

Лакове

Для тривалого збереження зовнішнього вигляду лакованої поверхні служать спеціальні засоби захисту – вісковмісні поліролі та склади на базі лаку та води. Для видалення невеликих плям та відновлення блиску виробники пропонують спеціальні «освіжувачі».

Повне оновлення, що включає циклювання, шліфування, покриття лаком при правильних експлуатації та догляді необхідно не раніше, ніж через 10-12 років активного навантаження.

 

Для проведення вологих прибирань паркету доцільно купувати спеціальні засоби, безпечні для натурального дерева. Такі склади продаються у концентрованому вигляді. Розводити їх необхідно лише відповідно до інструкції.

Яку підлогу краще обрати, читайте в наші статті «Масивна чи паркетна дошка?»